Zalety gazowego grilla

Grill gazowy

Choć to jeszcze zima, to niektórzy z pewnością myślą już o sezonie grillowym. Wiele osób ma problem z rozpalaniem tradycyjnych grilli. Tego oczywiście da się uniknąć, jeśli mamy grill zasilany gazem. Urządzenia te rozpalają się wprost dziecinnie łatwo, a do tego posiadają jeszcze parę innych zalet.

Jakie są zalety gazowego grilla?

Gazowy grill nie pozostawia po sobie popiołu, a czyści się go szybko i z łatwością. Do tego do jego pełnej gotowości do pracy potrzeba tylko kilka minut i nie musimy mieć podpałki, temperaturę rusztu bardzo łatwo jest wyregulować, urządzenie nie dymi i można użytkować je przez cały rok. I to nie tylko na zewnątrz, ale i wewnątrz pomieszczeń. Grille gazowe mają często wiele przydatnych funkcji: półkę do podgrzewania potraw, dodatkowy palnik, na którym można gotować, czasem wbudowany termometr. Grill gazowy, ze względu na cenę paliwa jest też ekonomiczny. A by go uruchomić, wystarczy podłączyć do niego butlę z gazem. Niektóre urządzenia zezwalają na podłączenie grilla do sieci gazowej znajdującej się na terenie domu, w domu jednak najczęściej znajdziemy zasilanie gazem ziemnym, zaś w butlach sprzedawany jest propan lub mieszanina propanu i butanu. Jaki gaz jest najlepszy do gazowego grilla? 

Jaki gaz kupić do grilla?

Wszystko zależy od rodzaju posiadanego przez nas gazowego grilla. W zasadzie większość urządzeń zasilanych jest wyłącznie gazem LPG w butlach, niewiele zaś przystosowanych jest równocześnie do spalania gazu ziemnego – powinny wtedy być wyposażone w specjalną dyszę. Poza tym z założenia jest to urządzenie o charakterze mobilnym, nie ma więc sensu na stałe przyłączać go do sieci gazowej.

Kupując gaz w butlach możemy z kolei spotkać się z jego dwoma odmianami: czystym propanem i mieszaniną propanu i butanu. Który z tych dwóch lepiej spełni nasze oczekiwania? Tu wszystko zależeć będzie od temperatury pomieszczenia, w której jest przechowywany nasz gazowy grill. Jeśli pomieszczenie do przechowywania grilla jest niezbyt dobrze ogrzewane, a chcemy użytkować sprzęt zimą, lepiej będzie zakupić czysty propan. Ma on większą zdolność odparowania w niskich temperaturach, zatem w takich warunkach zużyje się szybciej, pozostawiając resztkę butanu w butli. Jest to rozwiązanie nieopłacalne z finansowego punktu widzenia. Rozmiar butli z gazem dobieramy stosownie do wielkości oraz wydajności urządzenia: mniejsze grille gazowe można zasilać butlą o pojemności 3 kg, większe (z kilkoma palnikami) lepiej jest podłączyć do butli 11 kg.