Wykorzystanie gazu płynnego w kuchni

Gaz

Do domów i mieszkań, do których nie do dociera sieciowy gaz ziemny, stosowany jest tak zwany gaz płynny, przechowywany w butlach czy zbiornikach. Służy on do ogrzewania mieszkań oraz stosowany jest jako paliwo do kuchenek gazowych. Wiele osób twierdzi, że potrawy przygotowane z wykorzystaniem tego rodzaju podgrzewania są zdecydowanie smaczniejsze – dlatego na przykład luksusowe restauracje nie decydują się na kuchenki elektryczne. Należy pamiętać o tym, że gaz płynny używany w nierozważny sposób może być bardzo niebezpieczny.

Wykorzystując gaz płynny w kuchni, należy zachować szczególną ostrożność

Gaz płynny wykorzystywany w kuchni pozwala na szybkie przygotowanie czy podgrzanie potraw, jednak stosując go, trzeba trzymać się ścisłych zasad. Butle z gazem typu propan-butan powinien podłączać do kuchenki tylko specjalista, który zbada takie kwestie jak szczelność przewodów czy uszczelek. Kolejną ważną kwestią jest także zapewnienie odpowiedniej wentylacji w kuchni, która pozwoli w razie potrzeby na szybkie wywietrzenie ulatniającego się gazu.

Butli z gazem nie można także przechowywać w pozycji poziomej oraz musi ona znajdować się przynajmniej metr od urządzeń mogących wywoływać iskrzenie. Niedozwolone jest używanie butli z gazem płynnym w pomieszczeniach, w których panuje temperatura przekraczająca 35 stopni Celsjusza.

Regularne kontrole kuchennej instalacji gazowej

Aby bezpiecznie używać gazu płynnego w kuchni, przynajmniej raz do roku instalacja powinna zostać skontrolowana przez specjalistę. Pozwoli to na uniknięcie przecieków czy niebezpiecznych sytuacji, które mogłyby się wydarzyć przy zepsutej czy nieszczelnej instalacji.