Płyta gazowa, ceramiczna czy indukcyjna?
Jednym z podstawowych urządzeń w kuchni jest pływa grzejna. Jednakże wybór odpowiedniej płyty nie jest rzeczą prostą. Dokonując zakupu musimy mieć na uwadze fakt, że sprzęt AGD zazwyczaj kupujmy na długie lata, dlatego koszt eksploatacji i komfort jej użytkowania musi spełniać nasze wszelkie wymagania. Istotny jest również rodzaj zasilania płyty kuchennej.
Płyta gazowa
Płyta gazowa to zarazem tradycyjne i najbardziej popularne rozwiązanie. Czynnikiem grzewczym jest w tym wypadku gaz, który dostarczany jest z sieci lub specjalnej butli gazowej. Korzystanie z gazu pozwala również na duże oszczędności, ponieważ jest on stosunkowo tanim materiałem opałowym. Podczas spalania powoduje wzrost temperatury. Nowoczesne płyty gazowe są bardzo zaawansowane technicznie i charakteryzują się eleganckim designem. Płyty gazowe są również uniwersalne – pozwalają stosować niemal dowolny rodzaj garnków i patelni. Niewątpliwą zaletą płyty gazowej jest stosunkowy niski koszt zakupy i eksploatacji oraz fakt, że można z nich korzystać nawet podczas awarii prądu. Podstawowym minusem tego typu urządzenia jest niższa sprawność energetyczna, w porównaniu z płytami ceramicznymi czy indukcyjnymi.
Płyta indukcyjna
Płyta indukcyjna jest stworzona dla osób ceniących nowoczesne rozwiązania. Czynnikiem grzewczym w tym przypadku jest szybkozmienne pole elektromagnetyczne, powodujące powstawanie ruchów wirowych, oddziałujących na powierzchnię garnków. Gotowanie na płycie indukcyjnej wymaga specjalnych naczyń, które wyposażone są w spód ferromagnetyczny, na którego dnie wytwarzane jest ciepło. Dużą zaletą płyt indukcyjnych jest ich energooszczędność, która rekompensuje wysoką cenę płyt i garnków.
Płyta ceramiczna
Płyty ceramiczne wyposażone są w specjalne, płaskie, ceramiczno-szklane powierzchnie, które są łatwe do utrzymania w czystości. Lampy lub spirale grzejne znajdują się natomiast bezpośrednio pod płytą. Podstawową zaletą płyty ceramicznej jest łatwa kontrola nad procesami gotowania oraz zabezpieczenie przed dziećmi. Niektóre modele wyposażone są w czujniki smażenia i funkcje automatycznego gotowania. Niestety płyty ceramiczne generują zazwyczaj wysokie koszty eksploatacji. Wykazują również dużą podatność na awarie.