Kuchenka z butlą na gaz płynny, czyli jak gotować na gazie?
Kuchenki, w którym używany jest płynny gaz, są ciągle bardzo popularnym rozwiązaniem w polskich domach jednorodzinnych i mieszkaniach. Nie może to dziwić, ponieważ gaz jest najtańszym paliwem, które możemy użyć w kuchni – doprowadzany jest do kuchenki przy pomocy instalacji gazowej lub butli LPG. Powszechność tego rozwiązania nie powinna zaślepić zdrowego rozsądku, dlatego warto dowiedzieć się, jak bezpiecznie gotować na kuchence z płynnym gazem.
Niewłaściwe podłączenie butli – najczęstsza przyczyna tragedii
Cały czas w niewielu domostwach zamontowana jest instalacja gazowa, która doprowadza paliwo bezpośrednio do kuchenki. Dużo powszechniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie butli LPG, która podłączana w kuchni. To właśnie nieprawidłowy montaż butli jest najczęstszą przyczyną tragedii w kuchni. Jak tego unikać?
Konieczne jest przestrzeganie instrukcji producenta butli oraz informacji zawartych przy kuchence gazowej. Płynny gaz dostarczany w butlach LPG może być groźny dla mieszkańców, jeśli montaż zostanie wykonany nieprawidłowo. Warto przy tym pamiętać, by korzystać z butli wyposażonych w reduktor ciśnienia.
Bezpieczne użytkowanie kuchenki z płynnym gazem
O poziomie bezpieczeństwa użytkowania kuchenki decyduje nie tylko właściwe podłączenie butli, ale również trzymanie się kilku zasad odnośnie użytkowania instalacji. Przede wszystkim wąż dochodzący do butli nie powinien dotykać powierzchni kuchenki, musi być on również chroniony przed dziećmi. Dodatkowo na samej butli nie należy ustawiać jakichkolwiek przedmiotów, w szczególności gorących rzeczy. Warto również regularnie sprawdzać, czy wąż jest dobrze podłączony i czy nie wydobywa się z niego gaz.